Dossier Hoppin: Op stap in Berlare

Mobiliteit & toegankelijkheid
Hoppin Berlare

Wie vaak met het openbaar vervoer reist, kwam vermoedelijk al eens een Hoppinpunt tegen. Een Hoppinpunt is een plaats waar verschillende vervoermiddelen samenkomen en op elkaar zijn afgestemd. Je kan er bijvoorbeeld vlot overstappen van de trein op de bus. Of nadat je de bus uitstapt, kan je je reis bijvoorbeeld verderzetten met een deelfiets of -wagen. Belangrijk is dat alle Hoppinpunten toegankelijk zijn, zodat reizigers vlot hun weg vinden. Zowel reizigers met als zonder beperking.  

De Vlaamse Ouderenraad ging op pad naar het Oost-Vlaamse Berlare, waar leden van de Berlaarse seniorenraad Willy (76) en Martha (87) en maatschappelijk werker Miranda De Kegel hun licht lieten schijnen op Hoppinpunt Berlare Kerk.

Willy: “Ik gebruik zelden het openbaar vervoer. Als ik mij moet verplaatsen, kies ik meestal voor mijn auto. Of ik mijn auto ooit zou verkopen en zou kiezen voor deelmobiliteit? Ik weet het niet. Ik ben het niet gewend om te rijden met een automatische versnelling – en aangezien de deelwagens elektrisch rijden, zijn er geen schakelwagens ter beschikking. Maar mocht mijn eigen auto kapotgaan, zal ik mij misschien in deelmobiliteit verdiepen. Want kiezen voor openbaar vervoer is moeilijk, aangezien Berlare een landelijke gemeente is. Wil je je wat verder verplaatsen? Dan heb je bijna altijd een auto nodig. Zelfs naar de supermarkt gaan met het openbaar vervoer, is hier geen optie. En aangezien de supermarkt enkele kilometers van hier is, is te voet gaan voor veel inwoners ook geen keuzemogelijkheid.”

Martha: “Ik woon in een assistentiewoning in Berlare, en probeer zoveel mogelijk zaken zelfstandig te doen. Maar gebruikmaken van het openbaar vervoer? Dat lukt sinds kort niet meer goed. Ik gebruik een rollator, en niet alle bussen hebben een oprijplateau. Ook niet alle haltes zijn verhoogd, waardoor met een rollator de bus betreden niet altijd gaat. Het is jammer dat ook niet alle chauffeurs en andere reizigers behulpzaam zijn, waardoor ik niet op hen durf te rekenen.”

Miranda: “Het Hoppinpunt is nog in ontwikkeling en voldoet momenteel nog niet aan alle voorwaarden. Zo ontbreekt er bijvoorbeeld een parkeerplaats voor buitenmaatse fietsen. Hoewel er op dit moment nog geen elektrische deelfietsen beschikbaar zijn, zullen er binnenkort wel drie komen. Er zijn al twee elektrische deelauto’s die tijdelijk geparkeerd staan op het Brielplein, in afwachting van de installatie van de laadpaal bij de kerk.”

“De parkeerplaatsen voor mensen met een handicap zijn momenteel vrij smal, maar zullen in de toekomst nog worden verbreed. Er is nu een niet-digitale Hoppinzuil geplaatst naast een bushokje, en er zal nog een kleinere Hoppinzuil worden toegevoegd bij de kerk.”

Positieve punten Werkpunten
Bus Bus
Er is één buslijn die elk uur rijdt. Met de bus kan je vlot naar Aalst en Lokeren. Ook op zondag worden de haltes bediend.  De laatste bus rijdt al om 20 uur. Heb je een late doktersafspraak? Of wil je een toneelvoorstelling bijwonen? Dan kan je niet meer rekenen op het openbaar vervoer.
Er is een digitaal aankondigingsbord aan de bushalte.   
Algemeen Algemeen
Er zijn voldoende (gratis) parkeerplaatsen en er zijn fietsenrekken aanwezig. De bushalte aan het Hoppinpunt is maar aan één kant van de straat overdekt. De bushalte aan de overkant is niet overdekt. Het niet overdekte bushokje heeft ook geen zitbank. Er zijn geen andere zitbanken in de buurt.
De gemeente wordt goed onderhouden, waardoor het Hoppinpunt er netjes bij ligt. Slechts één van de twee bushokje is voorzien van een vuilnisbak. Er is een publiek toilet in het gemeentehuis, vlakbij het Hoppinpunt. Er zijn ook verschillende horecazaken in de buurt.  Door het gebrek aan comfort is het niet aangenaam wachten in het niet overdekte hokje zonder bankje. Bovendien zorgen de terrasjes met horecabezoekers voor extra drukte. 
  Het Hoppinpunt bevindt zich op een druk kruispunt, daardoor is het niet altijd veilig om over te steken.
  Omdat er geen automaat staat, is het niet mogelijk om aan dit Hoppinpunt een busticket te kopen. 

Willy: “Op zich voldoet dit Hoppinpunt aan alle voorwaarden. Zeker het bushokje aan de kerk, want dat heeft een zitplaats, vuilnisbak en verhoogde stoep. Daardoor kan je makkelijk op- en afstappen. Het bushokje aan de overkant van de straat is iets minder toegankelijk. Daar is er namelijk geen zitplaats en ook geen vuilnisbak. Ik vind het bovendien niet gezellig wachten op de bus, aangezien je vlakbij de terrasjes van de horecazaken staat.”

“Ook naar veiligheidsgevoel scoort dat bushokje slechter. Oversteken voelt niet veilig, aangezien het bushokje zich bevindt aan een drukke baan én net voor een drukke bocht.”

Martha: “Ik vind het jammer dat het openbaar vervoer niet is aangepast aan mensen met een beperking. Vroeger gebruikte ik vaak het openbaar vervoer, maar nu durf ik niet meer. Hier is de bushalte verhoogd. Ik zou dus met mijn rollator de bus op kunnen. Maar wat als mijn afstaphalte niet verhoogd is, en niemand mij wil helpen? Dan kan ik niet afstappen. Die assistentie voor mensen met een beperking moet beter. Dan krijg ik misschien mijn vrijheid weer terug.”

Willy, Martha en Miranda geven dit lokaal Hoppinpunt een 7/10. 

Meer lezen over Hoppin? Surf dan naar ons dossier.