Meters en peters creëren nieuwe familiebanden

Welzijn & Sociaal contact
Samen een boek doorbladeren

Al enkele jaren groeit het peter- en meterproject in Lommel volop. Via dit initiatief engageren inwoners zich om een betekenisvolle rol te spelen in het leven van iemand die niet kan terugvallen op een groot sociaal netwerk. We gingen in gesprek met de bezielster van het project, Liset Hamblok. 

Van een klein idee tot een groots project

Hoe is het project ontstaan?

Het idee is al jaren geleden ontstaan. In 2009 ontmoette ik een gezin met Armeense roots, dat in Lommel woont. Ze hadden hier bijna geen contacten, maar wilden wel graag hun kinderen laten dopen. Binnen mijn eigen netwerk vond ik personen die het zagen zitten om peter en meter te worden van de kinderen. Onlangs vierde het gezin feest. Er vierden meer dan 50 vrienden, buren, peters en meters mee. Toen ik hen ontmoette leefde het gezin in moeilijke omstandigheden, nu worden ze omringd door veel mensen. Het gaat hen goed. Ze zijn gelukkig, trots en gastvrij.

Hoe is het project verder gegroeid?

Gaandeweg groeide dat eerste initiatief uit tot een echt project. Ik leerde andere gezinnen in een soortgelijke situatie kennen en bracht ook hen in contact met peters en meters. Het project bleek ook zinvol te kunnen zijn voor andere personen, zoals ouderen die zich eenzaam voelen. In 2017 besloten de stad Lommel, het OCMW en andere lokale sociale partners hun schouders onder het idee te zetten. Door die steun kon het project zich verder ontwikkelen. Het afgelopen jaar vonden 30 kinderen en 15 ouderen een peter of meter. Tegelijkertijd meldden meer dan 30 personen zich aan om het peter- of meterschap op te nemen. Een groot succes.   

Wat is het doel van het peter- en meterproject?

Het project richt zich op kinderen en ouderen met een klein sociaal netwerk. Door de aanwezigheid van een meter of peter hopen we het netwerk rond het kind, het gezin of de oudere te vergroten.

De kern van het idee is om er te zijn en tijd maken voor een kind of een oudere die amper een sociaal netwerk heeft. Door hen te leren kennen, kun je aanvoelen waar je een verschil kunt maken. Bijvoorbeeld door mee te vieren op belangrijke momenten, door eens mee naar het ziekenhuis te gaan, de brug te slaan naar sport, vrije tijd en vakantie, … Dat gebeurt allemaal op een vanzelfsprekende, hartelijke manier die vertrekt vanuit de ander graag te zien. Zoals in een familie.

Wie zijn de peters en meters?

Moet je een bepaald profiel hebben als peter/meter? Welke vaardigheden en competenties zijn nodig?

De meter of peter en de deelnemer bepalen samen welke weg hun traject aflegt. Ze bepalen samen wat ze willen doen en hoe ze dat willen aanpakken. Ze beleven samen nieuwe avonturen en hebben samen plezier. Meters en peters vullen wel een profiel in met hun vaardigheden en hobby’s, maar het is vooral belangrijk dat ze regelmatig tijd willen vrijmaken voor de deelnemers.

Zijn er ook ouderen actief als peter/meter?

Ja, zeker! Er staat geen leeftijd op. Een 80-jarige is bijvoorbeeld actief als peter van een kind. Dat gaat fantastisch goed. Oudere deelnemers die op zoek zijn naar een meter of peter worden doorgaans ook gekoppeld aan een iets oudere meter of peter. Al hebben we ook een 30-jarige die meter is van een oudere. Niet zozeer de leeftijd, maar het feit of er sprake is van een match is doorslaggevend.

Hoe komt de Lommelse burger terecht bij het project?

Verschillende instanties verwijzen mogelijke deelnemers door naar ons project. Bijvoorbeeld het inloopcentrum, het dagcentrum, het OCMW, … We organiseren ook infosessies voor kandidaat-meters of -peters. Daarnaast verschijnt er wel eens een artikeltje in het stadsblad of in de krant en spreken we mensen geregeld persoonlijk aan over het project.

Wat is de meerwaarde voor de deelnemers?

Door het engagement van de meter of peter vergroot het netwerk van de deelnemers aanzienlijk. Een groter netwerk kan dan weer bijdragen aan het verminderen van eenzaamheidsgevoelens. De deelnemers krijgen ook meer kansen om te participeren in de samenleving en vinden makkelijker hun weg naar gemeentelijke instanties. Bovendien is de meter of peter echt een familielid, iemand waarop ze kunnen rekenen.

Waarom engageert iemand zich als peter/meter?

De meters en peters zijn vaak op zoek naar zinvol vrijwilligerswerk. Ze worden gedreven door een groot solidariteitsgevoel en zien het project ook als een kans om nieuwe mensen te ontmoeten en van hen te leren.

Hoe worden deelnemers en peter/meters aan elkaar gekoppeld?

Na de aanmelding gaan we altijd in gesprek met de kandidaat-deelnemers, maar ook met de kandidaat-meters en -peters. We overlopen hun profiel en gaan op zoek naar hun verwachtingen. Op basis van die informatie gaan we na tussen welke partijen er sprake kan zijn van een mogelijke match. Er volgt een kennismaking en dan is het afwachten of het klikt. Als we een goede match gevonden hebben, kan er een proefperiode opgestart worden. Gedurende 6 maanden leren de deelnemer en de meter of peter elkaar beter kennen. Hopelijk de start van een positief verhaal.

Welke taken vervullen peter en meters?

De deelnemer en meter of peter bepalen samen welke invulling het meter- of peterschap precies krijgt. Een meter of peter die een oudere ondersteunt zal bijvoorbeeld af en toe eens binnen springen, zodat de oudere wat gezelschap heeft. Er wordt al eens gewandeld of samen naar een activiteit gegaan. Het gaat om kleine dingen, die een band scheppen.

Nog enkele tips

Heb je enkele tips voor andere gemeenten die een dergelijk project willen opstarten?

Het is in de eerste plaats belangrijk dat je voldoende vrijwilligers hebt om het project te dragen. Er zijn de meters en peters, maar dan zijn er ook nog vrijwilligers nodig die logistieke taken op zich nemen of die het matchen van deelnemers en meters of peters in goede banen kunnen leiden. Daarnaast is ook ondersteuning vanuit de gemeente van onschatbare waarde. Het is ten slotte heel waardevol om een stuurgroep op te richten waar ook lokale hulp- en dienstverleningsorganisaties in zetelen.