Maak kennis met onze regiomedewerkers

Werking ouderenraden
Regiomedewerkers

Foto: links Ann, midden Karien, rechts Tina

Sinds maart 2022 heeft de Vlaamse Ouderenraad de opdracht om de Regionale Platformen Ouderenparticipatie en de Interregionale Stuurgroepen Ouderenbeleidsparticipatie te ondersteunen. Die taak ligt in handen van drie regiomedewerkers. Ann, Karien en Tina leggen zelf uit hoe die ondersteuning er precies uitziet en met welke vragen je bij hen kan aankloppen.

Jullie ondersteunen de RPO’s en ISO’s. Kan je toelichten wat die platformen zijn en wat jullie ondersteuning precies inhoudt?  

Karien: “Een RPO is een platform waar afgevaardigden van verschillende lokale ouderenraden, ouderenverenigingen, seniorenconsulenten, schepenen en experten uit verschillende Vlaamse regio’s en gemeentes samenkomen om ervaringen uit te wisselen. En een ISO zorgt voor de verbinding tussen de regionale platformen per provincie. De ISO volgt signalen, vragen en inspirerende praktijken binnen de RPO’s op en zorgt voor een doorstroom naar de Vlaamse Ouderenraad.” 

Ann: “Kort samengevat stimuleert een RPO de verbinding tussen de driehoek: de ouderenraad, de ouderenconsulent en de schepen. Evenals de uitwisseling tussen verschillende ouderenraden. Ouderenraden van diverse regio’s komen met elkaar in contact en leren van elkaar bij. Botst de ene ouderenraad op een drempel? Dan kan de andere ouderenraad misschien wel bijspringen. Wij als regiomedewerker fungeren als klankbord. Heeft een ouderenraad een vraag? Dan kan die vraag bij ons afgetoetst worden. En we gaan mee op zoek naar oplossingen.” 

Tina: “We zorgen er ook voor dat adviezen, projecten en campagnes van de Vlaamse Ouderenraad doorstromen naar de RPO’s en ISO’s. En signalen van de lokale ouderenraden spelen we dan weer door naar onze collega’s. Zo kunnen zij ervaringen van de doelgroep mee opnemen in hun beleidswerk.” 

Wat hopen jullie de komende jaren als ondersteuner te bereiken? 

Karien: “Ik ben al twee jaar als regionaal medewerker actief. Uiteraard heb ik nog heel veel plannen voor de toekomst, maar ik ben ook trots op wat we al hebben bereikt. Zo lanceerden we vorig jaar een vorming rond de lokale verkiezingen. En met succes! Heel wat lokale ouderenraden volgden de vorming en maakten nadien een memorandum op. Of ze zetten in op lokale acties, denk maar aan sensibilisering bij inwoners om te gaan stemmen, of het regelen van vervoer van en naar de stemhokjes. Ook onze tweejaarlijkse barometerbevraging naar de werking van lokale ouderenraden deed het goed. Maar liefst 205 lokale ouderenraden vulden de barometer in. Een resultaat waar we trots op zijn!” 

"Waar ik de komende jaren extra op wil inzetten? Ons advieswerk beter laten doorstromen naar de RPO’s." 

Regiomedewerker Karien

“En voor de kwaliteitsbevraging in woonzorgcentra is de Vlaamse Ouderenraad regelmatig op zoek naar vrijwilligers. Via de RPO’s wordt onze vrijwilligersoproep sterk verspreid, en veel leden engageren zichzelf als vrijwilliger. Ook dat is een mooie verwezenlijking. Waar ik de komende jaren extra op wil inzetten? Ons advieswerk beter laten doorstromen naar de RPO’s. Dankzij ervaringen van ouderen en lokale ouderenraden, kunnen onze adviezen versterkt worden. En RPO-leden vinden het op hun beurt interessant om te weten aan welke adviezen we werken. Die wisselwerking kan beter.” 

Ann: “Ik vind het belangrijk dat de RPO-leden onze communicatiekanalen kennen. Denk maar aan het magazine Actueel, de nieuwsbrief, de sociale mediakanalen… Wanneer de leden onze kanalen allemaal volgen, zullen ze ook meer met ons beleidswerk in aanraking komen. Daarnaast hoop ik dat de RPO-leden mij spontaan weten te vinden. Ik vind het fijn als ze mij opbellen met een vraag. Ik wil extra op die verbinding inzetten.” 

Tina: “Ik hoop ook dat de RPO-leden mij snel als hun contactpersoon zullen zien. En daarnaast hoop ik vooral de goed werkende RPO’s draaiende te houden, en de minder goed werkende RPO’s opnieuw te laten meedraaien.” 

"Ik hoop dat de RPO-leden mij snel als hun contactpersoon zullen zien."

Regiomedewerker Tina

Jullie zijn een team van drie. Wisselen jullie vaak met elkaar uit? 

Tina: “Terwijl Ann en ik nieuw zijn bij de Vlaamse Ouderenraad, heeft Karien al twee jaar ervaring op zak. Dat is ontzettend waardevol. Zij maakt ons wegwijs in het ouderenlandschap en kan onze meest prangende vragen beantwoorden. Maar ook op onze andere collega’s kunnen we rekenen. Heb ik een beleidsvraag? Dan kan ik terecht bij het beleidsteam. Het communicatieteam zorgt ervoor dat iedereen in ons netwerk op de hoogte is van alle initiatieven van de Vlaamse Ouderenraad, zowel online als offline. Ook bewaken ze de beeldvorming van ouderen. Daarnaast zorgt dat team ervoor dat er heel wat inspirerende voorbeelden te lezen zijn op deze website. Doordat we regelmatig met andere teams vergaderen, zit de doorstroom tussen zowel beleids- als communicatie- en regiomedewerkers erg goed.” 

Ann: “Ik merk ook dat de meeste ouderen van dezelfde zaken wakker liggen. En dat in de verschillende RPO’s dezelfde thema’s en bezorgdheden bovenkomen. In dat opzicht is het zeker makkelijk dat we met elkaar kunnen uitwisselen, en kunnen kijken hoe we een gezamenlijk antwoord op die bezorgheden kunnen bieden.” 

Karien: “Ik vind het bovendien een meerwaarde dat we alle drie van een andere provincie zijn. De lokale ouderenraden uit Limburg spreken Ann makkelijker aan omdat ze zelf ook in Limburg woont, bijvoorbeeld. En ik woon in Oost-Vlaanderen, maar ik heb West-Vlaamse roots. Dat appreciëren de lokale ouderenraden uit West-Vlaanderen dan weer.” 

Ann: “Klopt. Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om je in Limburg te verplaatsen met het openbaar vervoer (lacht). Dat schept een band.” 

En last but not least. Waarom hebben jullie voor deze job gekozen? 

Ann: “Ik hoop met deze job een steen te verleggen in het Vlaams Ouderenbeleid. Ik wil naar een beleid dat ouderen waardeert, en ouderen in hun kracht zet. De diversiteit onder ouderen is groot. In leeftijd, in opleidingsniveau, in zorgnoden en ook in herkomstland. In Limburg wonen er heel wat ouderen met een migratieachtergrond, ik vind het belangrijk dat het beleid ook die groep niet uit het oog verliest. Ik wil er mee voor zorgen dat alle ouderen op een kwaliteitsvolle manier ouder kunnen worden in Vlaanderen.” 

"Ik wil er mee voor zorgen dat alle ouderen op een kwaliteitsvolle manier ouder kunnen worden in Vlaanderen."

Regiomedewerker Ann

Tina: “Ik heb al interesse in het ouderenlandschap sinds ik een tiener ben. Ik koos voor een studierichting met een link naar ouderen en deed tal van stages in de ouderensector. Waarom die doelgroep mij zo boeit? Ouderen hebben heel wat levenservaringen en -wijsheden die jongeren niet hebben. Ik leer ontzettend veel bij door naar ouderen te luisteren. Wat zij allemaal weten? Dat vind ik magisch. Ik hoop dat wanneer ik ouder ben, ik mijn eigen kennis ook magisch kan vinden (lacht).” 

Karien: “Na twee jaar doe ik deze job nog steeds ontzettend graag. Als regiomedewerker ben je veel op de baan. Dat reizen is vermoeiend, maar ook boeiend. Je denkt tenslotte intensief met RPO-leden mee na over het uittekenen van het ouderenlandschap. En als ik terugkijk op wat we allemaal al hebben bereikt de afgelopen jaren? Dan ben ik trots. Die verwezenlijkingen geven veel voldoening. Bovendien krijg je een band met alle RPO-leden, ook dat koester ik.” 

Wil jij onze collega’s contacteren?

Karien Delie is verantwoordelijk voor de RPO’s Gent, Aalst, Vlaamse Ardennen, Meetjesland, Brugge, Roeselare-Tielt, Kortrijk, Oostende-Diksmuide en Ieper-Veurne & ISO’s Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. Je kan haar bereiken via 0472 86 12 00 of karien.delie@vlaamse-ouderenraad.be. 

Tina Geens is verantwoordelijk voor de RPO’s Antwerpen Noord, Antwerpen Stad, Antwerpen Zuid, Kempen, Mechelen, Waasland, Dendermonde, Asse-Vilvoorde en Pajottenland & ISO’s Antwerpen en Vlaams-Brabant. Je kan haar bereiken via 0471 37 21 57 of tina.geens@vlaamse-ouderenraad.be. 

Ann Vanhoudt is verantwoordelijk voor de RPO’s Noord-West Limburg, Midden Limburg & Maasland, Limburg Zuid, Hageland en Leuven & ISO Limburg. jez kan haar bereiken via 0470 18 65 37 of ann.vanhoudt@vlaamse-ouderenraad.be. 


Meer weten over de RPO’s en ISO’s? In dit artikel leggen we je alles haarfijn uit.