“We willen de ouderenraad van Mechelen niet blindelings kopiëren, maar hun tips helpen ons wel op weg”

Werking ouderenraden
Uitwisseling

In 2019 besliste de adviesraad van Mechelen om te hervormen. Vandaag bestaat die uit verschillende werkgroepen. Een interessant concept, waar de ouderenraad van Hasselt meer over wilde weten. En daarom ging de raad van Mechelen enkele maanden geleden op bezoek bij de raad van Hasselt. Wij brachten nadien de voorzitters van de twee raden, Pierre Reynders en Emiel Neuckens, samen voor een gesprek.   

Op welke manier verschilt de structuur van jullie ouderenraden op dit moment van elkaar? 

Emiel, voorzitter van ouderenraad Mechelen: “Onze raad bestaat uit verschillende werkgroepen, die wij ‘teams’ heten. Elk team buigt zich over een specifiek thema, zoals mobiliteit, toegankelijkheid, eenzaamheid, digitalisering, zorg of gezondheid. De teams werken autonoom, en elke oudere uit de stad kan zich bij zo’n werkgroep aansluiten. We zijn een onafhankelijke en open ouderenraad. In elk team zetelt er een secretaris, die de input uit de werkgroepen meeneemt naar de coördinatiegroep. In die coördinatiegroep vergaderen maandelijks de voorzitter, vicevoorzitter, alle teamsecretarissen en de seniorenconsulent om de stand van zaken in de verschillende teams te bespreken en de werking van de ouderenraad te bepalen.” 

Pierre, voorzitter van seniorenraad Hasselt: “Onze raad is lang vrij klassiek gebleven. Wij hadden vooral leden die ook aangesloten waren bij een vereniging. Net voor corona beslisten we om de werking van onze raad te verbreden aan de hand van werkgroepen, en zo meer mensen te bereiken. De werkgroep rond activiteiten was direct volzet. Maar voor de groepen die zich richten op meer inhoudelijke onderwerpen, vonden we niet onmiddellijk geïnteresseerden. Om die reden hebben we contact opgenomen met de raad van Mechelen. Het was interessant om te horen hoe zij die ommekeer maakten.” 

Hoe ging dat uitwisselingsmoment eraan toe? 

Pierre: “Wij hebben de raad van Mechelen uitgenodigd op onze Algemene Vergadering (AV). Daar gaven ze een presentatie over de structuur van hun seniorenraad, en hoe ze ervoor zorgden dat die structuur goed draait. Doordat de toelichting doorging tijdens onze AV, waren al onze leden direct op de hoogte.” 

Emiel: “Klopt. Samen met onze seniorenconsulente gaf ik de toelichting. En na de vergadering volgde er nog een netwerkmoment. Daarop konden we met de leden van de Hasseltse raad in gesprek gaan, en nog extra informatie en contactgegevens uitwisselen. Op die manier kreeg ook ik een inkijk in de raad van Hasselt. Zij hebben bijvoorbeeld een memorandumtraject lopen dat ons heel wat informatie gaf om ons eigen memorandum op te starten.” 

Mechelen gaf ons het advies om onze werkgroepen open te stellen voor iedereen. En om onze raad bekend te maken bij het brede publiek.

Welke tips nemen jullie mee? 

Pierre: “Dankzij de informatie van Mechelen hebben we motivatie om ervoor te gaan. Mechelen gaf ons het advies om onze werkgroepen open te stellen voor iedereen. En om onze raad bekend te maken bij het brede publiek, door bijvoorbeeld grote bijeenkomsten te organiseren, waarbij we de aanwezigen informeren over wat we doen. We willen natuurlijk de raad van Mechelen niet blindelings kopiëren. Maar hun tips, helpen ons wel op weg. En het is fijn om mensen tegen te komen, die met je mee nadenken.” 

“Of we al tips hebben toegepast in de praktijk? Ja. We hadden bijvoorbeeld al even een werkgroep rond ons memorandum voor de lokale verkiezingen. In die groep zaten enkele leden, maar we hebben de groep nu opengesteld voor het brede publiek. En er zijn effectief nog meer mensen op afgekomen. Het was fijn om nieuwe gezichten in onze werkgroep te verwelkomen. Ook de werkgroepen ‘50 jaar Hasseltse Seniorenraad’, ‘verkeer en mobiliteit’ en ‘musea’ zijn ondertussen al opgestart.” 

Staan er nog uitwisselingsmomenten – met elkaar of met andere raden – gepland in de toekomst? 

Pierre: “Ja. Uitwisselen met andere raden doen we regelmatig. In het verleden legden we al contacten met de raad van Antwerpen, Heist-op-den-Berg en Genk. Binnenkort zitten we samen met de raad van Geel. Die kwam in het verleden al eens luisteren naar wat wij doen. Nu zijn wij benieuwd wat zij vooral doen. En ik sluit niet uit dat er nog kennismakingsgesprekken volgen met andere raden. Het is altijd boeiend om tips te geven, tips te krijgen en vooral om samen na te denken. Hoe meer steden en gemeenten in dezelfde richting denken, hoe beter!” 

Het is altijd boeiend om tips te geven, tips te krijgen en vooral om samen na te denken. Hoe meer steden en gemeenten in dezelfde richting denken, hoe beter!

Emiel: “Sinds onze ouderenraad uit werkgroepen bestaat, worden we regelmatig door andere steden en gemeentes uitgenodigd om daar een presentatie te geven. Dat zoveel raden interesse hebben in hoe wij functioneren? Daar zijn we fier op. Maar dat neemt niet weg dat het ook voor ons interessant blijft om bij te leren over andere raden, hun manier van werken en vergaderen. Onze structuur staat vast, maar er zijn altijd wel punten om over na te denken die onze werking kunnen verbeteren. Ik ben er dus zeker voorstander van om in de toekomst nog met andere raden uit te wisselen.” 

Meer uitwisselingen lezen? Klik dan door naar ons dossier.